PERFECT A1 SOLUTION

Ce este Formularul A1?

Formularul A1

Documentul portabil A1 dovedește exclusiv menținerea titularului acestuia la sistemul de securitate socială din statul de trimitere (România), lipsa acestuia nefiind de natură a împiedica desfășurarea de activități profesionale pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene.

Fără document portabil A1 se aplică regula generală în domeniul asigurărilor sociale, cea conform căreia taxele sociale se achită conform legislației din statul unde se desfășoară efectiv activitatea. 

Principiul de bază este acela că persoanele cărora li se aplică regulamentele europene privind pluriactivitatea intră sub incidența legislației unui singur stat membru. 

În cazul persoanelor salariate sau care desfășoară activități independente, se aplică, de regulă, legislația statului membru în care se realizează activitatea – lex loci laboris. 

Persoanele care primesc remunerații în numerar pe termen scurt pentru desfășurarea unei activități salariate sau independente intră, de asemenea, sub incidența legislației statului membru în care are loc activitatea. 

Orice altă persoană se supune legislației statului membru de reședință.

În anumite situații excepționale, se justifică alte criterii decât locul de muncă efectiv. 

Asemenea situații includ detașarea lucrătorilor într-un alt stat membru pentru o perioadă determinată și cazurile în care o persoană lucrează în două sau mai multe state, precum și anumite categorii de lucrători, cum ar fi funcționarii publici. 

Normele pentru stabilirea statului membru a cărui legislație urmează să se aplice sunt prevăzute în articolele 11 – 16 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 și 14 – 21 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009.

Formularul A1 trebuie prezentat, de către titular sau de angajator, organismului de control competent din statul unde își desfășoară activitatea, pentru a confirma situația titularului vis-a-vis de asigurările sociale și pentru a indica țara în care se plătesc cotizațiile de asigurări sociale, pentru angajatul ce beneficiază de derogarea prevăzută în articolul 16, alineatul 1 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004.

Desfășurarea unei activități lucrative, pe teritoriul altui stat membru UE decât cel de reședință, fără a plăti taxe sociale în statul respectiv sau fără formular A1, se consideră muncă la negru și poate atrage inclusiv răspunderea penală a administratorului firmei.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la:

Tel: 0735 547 007

Email:

office@formulare-a1.ro
consultanta @formulare-a1.ro