Întrebări și răspunsuri
MIHAELA TUDORANCEA: Formularul A1 este solicitat – incepand cu 01.04.2017- tuturor conducatorilor auto/soferilor ce efectueaza curse pe teritoriul mai multor state UE, in special in Franta si Austria. Formularul nu face altceva decat sa certifice plata taxelor sociale pentru acesti soferi, catre unul dintre statele UE.
Abia aici , la determinarea statului catre care ar fi trebuit sa se achite taxele sociale, pot aparea anumite dubii. De regula, la pluriactivitate, firmele se adreseaza autoritatilor din statul in care isi au sediul social, insa … nu doar sediul social influenteaza „teritorialitatea” asigurarilor sociale ci mai ales preponderenta activitatii pe teritoriul unui anume stat , intr-un tipar de lucru estimat pe ultimele 12 luni si pe viitoarele 12 luni .
Bref: :
- Cei doi soferi au nevoie de formular A1 ,
- fiind proprietarii autovehiculelor nu intra insa sub incidenta legii Macron,
- in functie de numarul/frecventa incarcarilor/descarcarilor in/din Romania se va stabili daca autoritatile Romane sunt indrituite sa va elibereze acest formular sau ar fi trebuit sa achitati taxele sociale in Franta sau Germania sau Spania si sa va elibereze ei acest formular.
Ann:
va rog sa imi explicati si mie ceva…
daca eu lucrez ca marinar si am deja PFA prin care lucrez, imi platesc toate taxele inclusiv cartea de munca etc.. imi mai trebuie acest formular A1 ca nu inteleg cum as putea sa ma angajez la alta firma daca eu deja imi platesc cartea de munca aici in tara si toate actele le am aici
Multumesc anticipat
ALEXANDRA BUCUR:
Daca lucrati pe teritoriul/sub steagul unui stat UE, in calitate de PFA trebuie sa prezentati A1 pentru a nu fi obligat sa va platiti taxele acolo. Daca, pe langa PFA lucrati – ca marinar- cu contract de munca, in situati in care ati fost detasat de o firma romaneasca aceasat trebuie sa obtina A1 pentru dvs., daca lucrati direct cu armatorul sub pavilion UE platiti taxele catre statul pavilionului.
Marius Birliba:
Buna ziua, sunt stabilit de 2 ani in Uk , am o firma inghetata in tara de tot atata timp si as dori sa o redeschid cu scopul de a porni o firma de constructii cu lucrari aici in Marea Britanie. Pot incheia un contract de colaborare cu firma de aici . Care este urmatorul pas sa pot lucra legal cu baieti care o sa-i aduc ?
MIHAELA TUDORANCEA:
Trebuie sa puteti dovedi ca aveti activitate , in constructii, si in Romania, pe durata detasarii. Pentru detalii suplimentare ne puteti contacta pe email consultanta@formulare-a1.ro
Aurelia Indrei:
Am 2 intrebari:Daca in cazul detasarii unui muncitor intr-un alt stat membru UE, contractul individual de munca se suspenda, in ce baza legala se mai pot plati contributiile sociale de catre angajatorul roman in Romania?Formularul A1 atesta faptul ca detasezi un salariat din Romania intr-un alt stat membru UE si ii platesti contributiile sociale in tara?
ALEXANDRA BUCUR:
1. Depinde de motivul suspendarii, daca discutam de concediu fara plata – nu se platesc asigurari ; daca angajatul e in CFP nu poate fi si activ in alt stat in virtutea detasarii, va fi munca la negru !!!!!!
2. Da, si ca firma romaneasca indeplineste conditiile pentru a fi exceptata de la plata contributiilor in statul unde se executa lucrarea.
Marian Voicu:
buna ziua
suntem un grup de romani angajati la o firma din romania lucram in belgia si doresc sa stiu cui putem sa ne adresam aici in belgia pentru o plangere datorita faptului ca nu suntem platiti si prin simplul motiv ca nu a incasat sa ne plateasca salariul in lei de 600 ron + diurna de 1200 euro … avem dreptul sa facem plangere aici in belgia(patronul este belgian cu firma in romania) sau in romania.. multumesc
MIHAELA TUDORANCEA:
Da, va puteti adresa autoritatilor belgiene pentru ca lucrati pe teritoriul lor, dar si autoritatilor romane, pentru ca sunteti angajatii unei firme romanesti. Se rezolva mult mai rapid o plangere adresata ITM-ului din Romania decat una adresata autoritatilor belgiene, pentru ca acestea nu vor face decat sa constate ilegalitatea, sa amendeze firma belgiana pentru care lucrati (clientul, practic), sa va trimita in tara si sa plaseze cercetarea apoi ITM Romania. Va sugerez sa va adresati direct ITM pentru a scurta procedura .
Magda Iancu:
Suntem o societe romaneasca cu activitate de productie de case din lemn in Romania. Avem un client in Franta ce ne solicita o casa din lemn cu montaj in Franta. Pentru montaj vom „delega”, NU „detasa” pentru o perioada de pana in 30 de zile o echipa de 4 muncitori, angajati ca tamplari ai societatii noastre. Mai este necesar „Documentul A1” atata timp cat e vorba de o delegatie cu diurna legala si NU reprezinta DETASARE ?
Va multumesc.
MIHAELA TUDORANCEA:
DA! In mod normal aveti nevoie de A1; exista insa o exceptie- institutia „muncitor transfrontalier”- care simplifica lucrurile din punct de vedere birocratic dar le complica in fapt : nu mai aveti nevoie de A1, trebuie doar sa anuntati ITM si organizatia similara din statul unde „delegati” angajatii proprii, dar … va trebui sa-i aduceti acasa o data la 2 saptamani.
Popa Nicolae:
Buna ziua.
Am o firma nou infiintata si vreau sa trimit (cat se poate de legal) zece muncitori in Belgia
Antreprenorul belgian vrea sa incheie un contract de colaborare cu mine, iar eu sa platesc toate taxele pt angajati, el urmand sa-mi vireze in cont o anumita suma de bani pt fiecare om.
As vrea sa obtin formularul A1. Puteti sa ma ajutati?(contra cost, bineinteles)
Multumesc.
ALEXANDRA BUCUR:
– Bineinteles ca va putem ajuta. Trebuie sa verificam intai statusul firmei pentru a vedea daca aceasta indeplineste in prezent criteriile de eligibilitate , daca nu sa identificam impreuna solutiile cele mai favorabile pentru comapnia dvs.
– pentru detalii suplimentare contactati-ne la 0735 547 007
Stan Rafael:
buna am citit intrebarile si raspunsurile si as dori sa pun o intrebare si sper din tot sufletu sa primesc raspuns.sunt in franta trimis de o firma din romania.in urma cu cateva zile am avut un control care cere pentru toti ramani care suntem detasati aicea fisa A 1 . patronul firmei zice ca nu poate sa o obtina ptr ca are nevoie de cel putin 30 de zile. iar noi trebuie sa o prezentam in cel mult 3 zile.as dori sa stiu ce e de facut?
ALEXANDRA BUCUR:
Regret intarzierea raspunsului … tot ce putem face e sa prezentam un inceput de proba, respectiv un doc de la Casa de Pensii din care sa rezulte ca dosarul e in lucru si sa ii rugam pe inspectori sa elibereze formularele cu maxima urgenta…
Ana:
Acest formular A 1 nu are nici o valoare pe teritoriul Frantei. E facut doar sa fie prostiti romanii care muncesc acolo. Orice angajat roman detasat in Franta trebuie sa aiba autorizatie temporara de lucru pe teritoriul Frantei. Nu va mai imbatati cu aer, ca e stricat.
MIHAELA TUDORANCEA:
Ana, ar fi bine ca atunci cand nu stapanesti bine materia sa nu emiti judecati general valabile. Amesteci regimul angajatilor de cetatenie romana ce lucreaza pentru un angajator francez cu regimul angajatilor migranti. Sunt institutii de drept diferite, reglementate diferit cu consecinte diferite … Am aprobat comentariul tau doar pentru ca intalnesc multi „specialisti”care opineaza pornind de la informatii insuficiente si trimit pe cai gresite mici antreprenori care nu-si permit consultanta unei firme mari de avocatura si cauta raspunsuri pe diferite forumuri …
Seres Abel:
Vreau sa infiintez o firma care intermediaza persoane in state UE.
Pentro o asemenea firma trebuie A1, sau ce alte obligatii are la pornire?
MIHAELA TUDORANCEA:
Daca prin intermediere intelegeti recrutare, nu aveti nevoie de formularul A1; daca prin aceeasi sintagma intelegeti munca temporara, da aveti nevoie de formularul A1 pe care il puteti obtine in aceleasi conditii ca si celelalte firme (cifra de afaceri, numar de persoane, contracte in derulare, etc)
Gabriela:
Din cate inteleg din articol si comentarii, acest formular A1 este necesar doar pentru detasare. Daca firma la care lucrez vrea sa ma delege in Franta in baza contractului de munca, fara sa depasesc termenul de maxim 120 de zile, tot mai am nevoie de acest formular E101 sau A1?
Ce trebuie sa fac sa fiu in regula cu actele, tinand cont ca va trebui sa plec doar pentru cateva luni?
Va multumesc!
MIHAELA TUDORANCEA:
Daca delegarea de care vorbiti nu prezinta si actiuni lucrative (intelectuale sau fizice) nu aveti nevoie de A1, pentru ca nu obtineti venituri din Franta ca urmare a desfasurarii unei activitati lucrative. Practic, sunteti acolo in vizita.
Daca veti lucra pentru firma din Franta, fara A1 platiti taxele in si la cuantumurile din Franta pe perioada cat lucrati acolo. Cu A1 platiti taxele in Romania.
Gabriela:
Din cate inteleg din articol si comentarii, acest formular A1 este necesar doar pentru detasare. Daca firma la care lucrez vrea sa ma delege in Franta in baza contractului de munca, fara sa depasesc termenul de maxim 120 de zile, tot mai am nevoie de acest formular E101 sau A1?
Ce trebuie sa fac sa fiu in regula cu actele, tinand cont ca va trebui sa plec doar pentru cateva luni?
Va multumesc!
MIHAELA TUDORANCEA:
Daca delegarea de care vorbiti nu prezinta si actiuni lucrative (intelectuale sau fizice) nu aveti nevoie de A1, pentru ca nu obtineti venituri din Franta ca urmare a desfasurarii unei activitati lucrative. Practic, sunteti acolo in vizita.
Daca veti lucra pentru firma din Franta, fara A1 platiti taxele in si la cuantumurile din Franta pe perioada cat lucrati acolo. Cu A1 platiti taxele in Romania.
Narcisa:
Buna ziua,
As dori sa stiu care este perioada maxima de detasare a romanilor in UK?
MIHAELA TUDORANCEA:
Narcisa,
Termenul maxim de detasare este de 2 ani.
Atentie insa la impozitul pe profit si pe venit! Daca depasesti un anumit termen le platesti oricum in UK, la nivelul de acolo!
Paula:
As fi interesata sa stiu ce se schimba in normele de aplicare pentru o negatie a formularului E101. Am fost si am depus in Brasov o cerere si mi s-a spus ca deocamdata nu se pot elibera nici un fel de adeverinte pana nu vor primi noile norme pentru 2011.
MIHAELA TUDORANCEA:
De la autoritatea judeteana trebuie sa solicitati o adeverinta din care sa rezulte ca nu sunteti contribuabil in sistemul roman de asigurari si de la cea centrala o adeverinta din care sa rezulte ca nu sunteti titulara unui formaular a1.
Nu are legatura cu normele europene ci cu procedurile interne.
Tulips Fields:
Sint administrator la o firma SRL din Romania, fara angajati, iar eu nu am statut de angajat, decit de administrator, nu platesc decit sanatatea in Romania.
Lucrez pentru o firma olandeza prin firma mea romaneasca. Fiind administrator, am nevoie de acel formular A1? Locuiesc in Olanda – sotul e olandez, insa nu am inca vreun act de rezidenta olandez, am CI si pasaport romanesc.
Recent am incheiat procedura de inscriere a SRL-ului meu in Registrul Operatiunilor Intracomunitare, deci asta e ok. Ma intereseaza deci acest formular A1, observ ca e optional totusi. In cazul acesta, trebuie sa platesc acele taxe aici in Olanda?
E ok sa lucrez deci prin firma mea romaneasca pentru acea firma olandeza? Am nevoie de ceva delegatie de la SRL?
MIHAELA TUDORANCEA:
Daca sunteti gasit in Olanda LUCRAND nu sunteti acoperita de calitatea de actionar/administrator al firmei romanesti. Vi se va cere permisul de munca – pentru ca piata Olandeza nu este inca deschisa pentru romani- si veti fi amendata pentru munca la negru.
Borbely Stefan:
eu m-am interesat peste tot la camera de comert si industrie la registrul comertului ,la casa de asigurari din Deva am fost chiar si personal la camera de meserii si industrie din arras franta mai apoi am sunat tot acolo pentru a afla daca pot prelua lucrari de renovare in franta ca si pfa sau ii precizez ca lucrarile le efectuez la persoane cunoscute mie de multa vreme ;
raspunsul a fost da puteti lucra fara nici o problema insa cand am intrebat ce demersuri trebuie sa fac in aceasta privinta si ce acte trebuie sa am in afara de actele de intreprinzator individual nimeni nu a stiut sa-mi dea un raspuns nici in romania si nici in Franta.
La casa de asigurari cand am cerut detalii despre formularul A1 nici nu aveau habar de asa ceva si mi-au zis ca trebuie sa imi fac card european de asigurari si sa imi traduc actele romanesti ale intreprinderii individuale in franceza si asta e tot.
Am intrebat si in Franta detali pt a ma constitui ca pfa si mi-au zis ca de ce nu fac asta in romania si pot lucra asa. Dupa ce am citit acum o gramada de forumuri sunt complet in ceata.
Vreau sa lucrez legal si sa platesc taxele cum se cuvine pt a putea lucra linistit. Daca poate cineva sa ma lamureasca si pe mine :
am dreptul sau nu sa iau lucrari in franta in conditiile in care imi fac i i in romania si imi fac card european si traduc actele sau demersurile sunt atat de anevoioase si sunt obligat sa lucrez la negru?
MIHAELA TUDORANCEA:
Puteti lucra in Franta daca sunteti PFA in Romania. Trebuie sa indepliniti cateva conditii cerute de regulamentele europene si sa aveti A1, formular ce atesta plata taxelor in Romania. Altfel … nu aveti decat sa va deschideti o intreprindere individuala sau familiala in Franta.
Nu e foarte dificil sa obtineti A1. Daca nu va descurcati singur va putem ajuta noi sa identificati conditiile ce trebuiesc indeplinite, sa constituiti dosarul si sa obtineti formularul.
Ovidiu:
Ar fi interesant de stiut cum anume se poate obtine formularul respectiv. Stiu sigur ca in Anglia si Franta formularul se poate solicita online. La noi presupun ca trebuie urmata o procedura fara sfirsit. Poate cineva raspunde, va rog?
MIHAELA TUDORANCEA:
Da, in Romania exista o procedura ceva mai anevoioasa decat in statele dezvoltate ale UE, dar e relativ simpla.
Daca firma din Romania , la care sunteti angajat , indeplineste conditiile IMPUSE de regulamentul European pentru activare exceptiei – respectiv plata taxelor in Romania – in maxim 40 de zile aveti formularele. Se aplica acelesi proceduri si pentru PFA
In 40 de zile am formularele, dar nu mai am contractul. Asta e un exemplu de ajutor nepretuit din partea statului. O sa intreb la obiect:
XX:
Detin o firma infiintata in 2008, cu 2 angajati, eu si sotia.
Avem cifra de afaceri 4 mld/2009, 2mld/2010.
Acum vreau sa iau un contract in Suedia, printr-o firma intermediara din UK.
Pot obtine A1 in aceste circumstante?
Va multumesc anticipat.
As putea sa stiu acele conditii IMPUSE ? Bineinteles ca imi platesc taxele, mai sunt si alte conditii?
MIHAELA TUDORANCEA:
Avand in vedere faptul ca intrebarile dvs depasasesc caracterul general al informatiilor privind obtinerea formularelor A1, va sugerez sa solicitati consultanta agentiei noastre. Colegii mei va stau la dispozitie la 0735 547 007 sau consultanta@formulare-a1.ro. Sunt sigura ca impreuna veti gasi cea mai buna solutie pentru problema descrisa de dvs.